Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant
Grote spelers als DAF, VDL en NTS, en ook veel machinefabrieken in het zuiden des lands weten de weg naar de opleidingslocatie van STODT in Best te vinden. Ze laten hun medewerkers daar praktische opleidingen volgen op het gebied van verspanen en meten. “We hebben de maakbedrijven in deze regio ervan kunnen overtuigen dat onze club hen echt iets kan bieden”, zeggen STODT-directeur Jeroen Rouwhof en instructeur Jesper Wittkampf.
De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten uit Brabant, maar die vonden de afstand tot Hengelo toch een probleem. Gezien de enorme potentie van de regio – het hart van de hightech maakindustrie in ons land – werd daarom besloten een tweede leslocatie in te richten. Daar werd gestart met de opleidingen waarmee STODT zich onderscheidt van collega’s: verspanen en meten. Met de zelfde aanpak als in Hengelo: lessen door vakspecialisten met praktijkervaring, op moderne hoogwaardige machines met de nieuwste besturingen. “Dat heb je gewoon nodig om goed te kunnen opleiden”, zegt Rouwhof. “Daarbij willen we voorop lopen met kennis. Ons uitgangspunt is: gelijk lopen met de topbedrijven en de gemiddelde bedrijven twee jaar voor zijn.”
Capaciteit verdubbeld
‘Best’ is gestaag gegroeid en de STODT-directeur voorziet dat de groei doorzet. “Want de bedrijven die wij bedienen moeten niet alleen investeren in de salarissen, maar ook in het opleiden en bijscholen van hun medewerkers om ze te behouden en het werk gedaan te krijgen.” STODT investeert om dit te kunnen faciliteren. Moest het pand in Best aanvankelijk worden gedeeld met een andere huurder, sinds vorig jaar zomer heeft de technische bedrijfsopleider het rijk alleen. Hierdoor zijn ruimte en capaciteit verdubbeld. Er zijn extra lokalen gerealiseerd, de ruimte voor (nieuwe) machines is vergroot en de werkplekken voor de eigen medewerkers zijn verbeterd.
Onderwijs door vakspecialisten
Terwijl STODT flink blijft werken aan haar naamsbekendheid, doet de mond-tot-mond reclame steeds beter zijn werk. STODT staat bekend als een opleider die modern onderwijs geeft op moderne machines, waardoor de deelnemers goed, fijn en snel leren. “We horen van onze klanten dat ze mensen terug krijgen, die direct producten aan de machine durven te maken”, aldus Rouwhof.
Doordat er wordt gewerkt met kleine groepjes en intensieve begeleiding door docenten, maken de kandidaten snelle progressie. Die docenten zijn bovendien vakspecialisten uit de praktijk van het bedrijfsleven, die bijvoorbeeld alles weten van Heidenhain, Siemens of Fanuc. “Het zijn trainers met een rugzak vol ervaring”, zegt Jesper Wittkampf, die zelf als vaste docent fungeert bij STODT. “Ze geven wekelijks trainingen bij bedrijven en blijven op de hoogte van nieuwe technieken en wat er speelt in de verspaning. Hierdoor kunnen ze meedenken met praktijkvragen.”
De docenten worden ook telkens bijgeschoold. Zo is Wittkampf zelf sinds vorig jaar na een uitgebreide opleiding gecertificeerd trainer voor Heidenhain. Daarnaast is STODT gecertificeerd opleidingspartner van Siemens en Heidenhain ook bezig opleidingspartner van Fanuc te worden, waardoor het ook uit naam van Fanuc kan opleiden.
STODT Flexopleidingen
STODT blijft gericht investeren op de behoefte van de markt. Vanuit de hightech industrie in Brabant is er veel vraag naar Fanuc frezen. Daarom is het machinepark recent uitgebreid met een Fanuc Robodrill, de nieuwste freesbank met de nieuwste Fanuc IHMI sturing. Maar in de machinehal zijn ook een conventionele freesbank en draaimachine geplaatst. Want door het enorme gebrek aan vakmensen krijgt STODT steeds vaker cursisten over de vloer die vrijwel niks van verspanen weten. Zij-instromers uit andere branches, maar bijvoorbeeld ook heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers van machinefabrieken die worden omgeschoold. Voor hen is er de flexopleiding. Deze werd eerst gecombineerd met de BBL-3 opleidingen.
De belangstelling is inmiddels echter zo groot dat er nu een aparte ruimte voor is ingericht. “We kunnen deze mensen snel bedienen, er is geen wachtlijst. Ze kunnen elke week op dinsdag instromen”, zegt Wittkampf. Dankzij een aanbod in modulevorm kan iedereen direct worden bediend, op welk niveau dan ook. Heb je moeite met tekening lezen? Dan is daar een specifieke module voor. Kom je zo van de heftruck en heb je nog nooit verspaand? Dan kun je op de twee conventionele machines ervaren wat er gebeurt als je een frees op een stuk metaal zet. Twee ervaren docenten zijn aanwezig voor de begeleiding en voor elke module kan een certificaat worden behaald. “Theorie, conventioneel en CNC; we kunnen iedere cursist het hele pakket op een flexibele manier bieden”, besluit Rouwhof.